Alivoimapelaaminen

Jatkoa ketjulle Tappara roster 2015-2016:

Keskustelun pohjaksi hieman tilastoja: 5-4-alivoimaa on säännöllisesti pelannut tällä kaudella kuusi hyökkääjää: Peltola (94 min), Lajunen (91 min), Savinainen (56 min), Kuusela (47 min), Kaksonen (38 min) ja Karjalainen (23 min). Loput (Rauhala, Laine, Haapala, Järvinen ym.) ovat pelanneet vain joitakin minuutteja. 5-3 alivoima on jakautunut yksinomaan Lajuselle (3 min) ja Peltolalle (2 min).

Jos tuosta lähtee jakamaan Kuuselan kakkosalivoimaminuutteja muille, lankeavat ne varmastikin ongelmitta Kaksoselle ja Karjalaiselle. Lajusen av-minuutteja onkin vaikeampi vähentää, kun on tärkeässä roolissa aloittajana. Meidän rosterissa on vain yksi mies, joka voisi sitä viittaa periaatteessa ottaa: Dixon. Ei ole toistaiseksi sitä miestä juuri alivoimalla näkynyt, tarkalleen sanoen neljän sekunnin verran koko kaudella, mikä on vähiten koko joukkueesta yhdessä Heikkilän kanssa. Olisikin mielenkiintoista kuulla mielipiteitä siitä, miksi ihmeessä näin?

2 tykkäystä

Itse kokeilisin alivoima-aloittajana Kaksosta ainakin yhden pelin, koska jos muistelen oikein jossain pelissä kävi testaamassa ja mututun tumalla voitti aloituksensa. Olisi kannattajille ainakin ihan “hauska yllätys”.

Olet jäljillä. Juuri taukoa edeltäneessä Ilves-ottelussa Kaksosta kokeiltiin aloituksissa, kertoo tilastot. Neljä voitettua kahdeksasta ja koko kaudella 13/25, eli ei ollenkaan huonosti. Seurasin kyseistä peliä vähän sivusilmällä (seuraavan päivän tentti painoi mieltä), joten minulta meni asia kokonaan ohi. Tekikö joku muu havaintoa asiaan liittyen: ottiko Kaksonen alivoima-aloituksia vai mistä moinen?

Kyllä Kaksonen otti aloituksia alivoimalla. Tätä ihmettelinkin kun kentällä olivat myös Peltola ja Savinainen/Kuusela (en muista kumpi) mutta Kaksonen päättikin yllättää ja napsi aloitusvoittoja mukavaan tahtiin.

Alivoimapelaaminen on kyllä merkittävästi heikentynyt viime kaudesta. Metsolan lähtö on merkittävä tekijä takuulla, mutta muutoinkin se viimeinen jämäkkyys on puuttunut alivoimapelaamisest, jos vaikka viime kauteen vertaa. Uskoisin kuitenkin, että kevättä kohden tähän tullaan panostamaan.

Nyt kun miettii, kakkosalivoiman aloittaja Savinainen oli tietenkin pelistä poissa (kuten oli ykkösalivoiman Lajunenkin). Aloitusympyrässä vastuuta oli siis jaossa ja on jatkossakin. Kaksonen lienee vahvin kandidaatti kantamaan sitä jatkossakin, ainakin jollei Tapola käy taas lukemassa palstaa ja tee Dixonista uutta Plihalia.

Joulukuun alivoima (kuten ylivoimakin) oli sitä sarjaa, että jollei parannnusta saada, kevät ei ole kultainen. Kenties @Sekera lla voisi olla jotain analyysia siitä, missä ongelmat piilevät?

Tilastoa alivoimakuormituksesta prosentuaalisesti. Pelaajille on laskettu keskimääräinen av-peliaika per peli ja verrattu sitä Tapparan keskimääräisiin av-minuutteihin per peli. Pelejä on jo yli puoli kautta takana niin tilastollisesti tämä menetelmä on tarpeeksi tarkka. On kuitenkin ollut poissaoloja, jotka näkyvät jos suhteuttaa kokonaisav-peliaikoja.

Pakit:

Eli esimerkkitulkintaa: Kankaanperä pelaa kaksi kolmasosaa Tapparan alivoimaminuuteista ja Elorinne kolmasosan. Mäkinen on ensimmäisenä jonossa paikkaamassa poissaolijoita.

Hyökkääjät:

Dixonin roolitus on tosiaan ihmetystä herättävä. Jos hyökkäysvastuuta vähennetään, luulisi Dixonin tyyppiselle pelaajalle löytyvät korvaukseksi puolustusvastuuta ja erityisest av-vastuuta. Sitä ei kuitenkaan ole ollut alkuunsakaan. Karjalaisen suht pieni vastuu herättää myös pientä ihmetystä.

1 tykkäys

Viimekaudella Malinen ja Peltola oli hyökkäyksessä melko timanttinen av-pari. Lisäksi loivat uhkan av-maalista. Tuo av-maalin uhka on myös sellainen asia mikä saattaa parantaa av:n onnistumisprosenttia kun yv-joukkueen pitää olla tarkempana oman viivapelotteensa käytössä.

Pakeista Kankaanperän av-vastuu hyppää aikalailla silmille.

Samaa mieltä. Lisäksi, jos Rauhalasta aiotaan puolustavaa sentteriä liigatasolle tehdä, niin mielestäni av-vastuutakin voisi antaa enemmän kuin 6 min 38 sek joka on alkukaudella ollut Rauhalan yhteispeliaika alivoimalla.

Rauhalan kohdalla tosiaan asteittainen av-ajan nosto voisi olla viisasta. En tiedä sitten miten Rauhala LeKissä pelateessaan saa av-vastuuta. Voisi olla viisasta siellä koulia av-pelaamiseen, toki jonkun Peltolan kanssa av:lla olisi oppi-isä parhaasta päästä liigankin puolella. Mutta Kankaanperän rajallinen liikkuvuus yhdistettynä isohkoon riskiin toisesta rangaistuksesta (toki ei niitä nyt älyttömästi ole tullu) ei puhuisi joukkueen isoimman av-vastuun puolesta.

Lisäksi en tiedä miten alivoiman tahkoominen paalaa Kangen jalat. Eli palautuuko körmy seuraavaan 5-5 vaihtoon enää kuten ennen.

Ei tähän hetkeen alivoimasta sen tarkempaa/sanallista kuin laukauskartta-analyysiä jaoteltuna kahteen ajanjaksoon: ennen marraskuun mj-taukoa ja sen jälkeen.Tapparalla on ollut av-minuutteja näillä ajanjaksoilla lähes tulkoon saman verran, vaikka pelimäärä eroaa (1.jaksolla 95min 47sek ja 2.jaksolla 91min 14sek).

Ensin Tapparan vastustajan yv-laukaukset:

Laukauskartasta huomataan, että jälkimmäisellä jaksolla vastustaja on päässyt laukomaan keskustasta huomattavasti useammin kuin ensimmäisellä jaksolla. Ensimmäisellä jaksolla n.10 metrin etäisyydellä maalista on iso tyhjempi tila, kun jälkimmäisellä jaksolla maalin edustalta on lauottu tiheään. Myös viivasta on lauottu enemmän jälkimmäisellä jaksolla.

Ensimmäisellä jaksolla vastustaja laukoi keskimäärin 1,35 laukausta per ylivoimaminuutti. Jälkimmäisellä jaksolla vastustaja laukoi keskimäärin 1,86 laukausta per yv-minuutti eli 38 % enemmän.

Tätä kautta voitaisin tulkita sama kuin @Vasyneet_Kadet edellä, eli viimeinen jämäkkyys alivoimapelistä on puuttunut ja se on näkynyt marraskuun tauosta lähtien tuloksissakin. Vastustaja on päässyt ylivoimilla laukomaan Tapparan maalin edustalta ja vaaralliselta sektorilta turhankin ahkerasti.

Tapparan vastustajan yv-maalit samoihin ajanjaksoihin jaoteltuna:

Tästä sitten huomataankin jo maalinedustan puolustamisen tehottomuus. Vastustaja on päässyt jälkimmäisellä jaksolla tekemään paljon maaleja maalista katsoen vasemmalta puolen ja myös useampi kaukolaukaus on uponnut. Ensimmäisellä jaksolla vastustaja teki 8 yv-maalia ja ja jälkimmäisellä 17, joista huomattava osa ihan maalin edestä. Ensimmäisellä jaksolla maalinedustan maalinestotehokkuus oli paljon parempaa kuin jälkimmäisellä jaksolla.

3 tykkäystä

Maalivahtipeli on pienoinen kysymysmerkki ja toinen pelin osa-alue mikä huolestuttaa, on alivoima.
Viime kausilla (varsinkin Rautakorven keväillä) Tapparan alivoima on ollut huippuluokkaa.
Kevään 2013 puolivälierissä Hifkiä vastaan Tapparaa vastaan ei tehty yhtään yv-maalia.
Sinä keväänä Tapparan alivoiman tappoprosentti play-offeissa oli 89%.
Kevään 2014 play-offeissa tappoprosentti oli 87%.
Viime kevään puolivälierissä Hifkiä vastaan alivoima oli huonoa kun Hifk teki 9 yv-maalia mutta alivoima parani sen jälkeen ja välierien ja finaalien alivoiman tappoprosentti oli 85%.
Eilen Jyp sai yhden ylivoiman ja teki sen aikana maalin ja tämän kauden alivoiman tappoprosentti on ollut häntäpään tasoa 78%.
Alivoiman on pakko parantua play-offeissa jos halutaan pitkälle.
Pitkäaikaisten alivoiman luottopakkien ura on laskusuunnassa ja hyökkääjinä joudutaan peluuttamaan muutenkin paljon kuormitettuja hyökkääjiä.
Tiukat ja vähämaaliset play-off-pelit saattavat ratketa siihen että vastustaja onnistuu tekemään sen yhden yv-maalin.

Hyvä, että nostit asian esille. Tässä on todella mielenkiintoinen juttu, että miksi Tapparan av on niin surkeaa kuin se tällä kaudella on ollut. Onko kysymys puuttuvasta itseluottamuksesta, kun entisestä vahvuudesta on tullut heikkous?

Itse ottaisin tässä keskusteluun kolme kokonaisuutta:
-alivoima toimii hyvin, kun kentällä on Jani Lajunen ja Jukka Peltola. Tämä on mun mututuntuma, että kun nämä kaksi ovat kentällä niin omissa helisee vähemmän. Toinen hyökkääjäpari on ollut Kaksonen-Kuusela, joka on toiminut mielestäni jo paljon huonommin. Pakkipareista hommaa on sekoittanut Kangen jäähyilyt, joten pari Saravo-Kanki on pelannut vähemmän yhdessä kuin ennen. Tämä on vaikuttanut myös touhun onnistumiseen.
-maalivahtipelin sosiaalipeluutus: viime kaudella Metsola oli selvä ykkösmaalivahti ja pelaajat tiesivät juuri ne paikat, joista Metsolalle sai antaa laukoa. Nyt tilanne on paljon huonompi, koska erityisesti Tomi Karhusen kanssa av-peli ei ole sujunut toivottavasti. Tappara pelaa vielä av:ta samalla tavalla kuin Metsola olisi maalissa, mutta Karhusen kanssa toisenlaiset ongelmat kuin Metsolan. Karhunen ei saa niiltä sektoreilta tulevia vetoja kiinni, joista Metsola otti kaikki kiekot varmasti. Hrachovina on pelannut suhteessa edelleen vähän.
-itseluottamus. Heikko onnistumisprosentti av:lla on selvästi kääntänyt perinteisen osa-alueen laskuun. Itseluottamus on selvästi laskenut aiemmasta, joka vaikuttaa koko av:n toimivuuteen.

Yhtä kaikki kannattaa muistaa, että kaudella 2012-2013 Tapparalla oli muistaakseni runkosarjassa liigan surkein alivoima, joka johtui pitkälti heikoista syksyn prosenteista. Kun playoffeissa alivoima parantui ja tiivistyi merkittävästi se oli yhtäkkiä joukkueen vahvuus. Näkisin, että samoja elementtejä olisi nyt tarjolla.

Yksi suuri ongelma on myös, että ainoastaan yksi sentteri voi pelata av:ta. Hankinnan tulisi olla koodinimi “Jukka Voutilainen” jotta saadaan toinen luotettava sentteri myös alivoimalle. Myös Josh Green olisi sitä, mitä tilataan.

Ja miksei myös Jarkko Malinen.

3 viikkoa sitten itkin alivoiman huonoutta.
Sen jälkeen Tappara on pelannut 8 peliä ja joukkuetta vastaan on tehty vain 2 yv-maalia.
Tältä ajalta alivoiman tappoprosentti on huippuluokkaa 92%.
On tietysti ollut 5 huonompaa vastustajaa mutta Pelicans ja Sport eivät ole olleet kovin huonoja ylivoimalla.
Kannattaa itkeä.
Vielä itken sitä että Ilomäen ja Laineen epäonnistunut avioliitto ei ole johtanut avioeroon.

2 tykkäystä

Onko huomioita miten jasun mukaan tuleminen vaikuttanut av pelaamiseen ja peluutukseen? Toki nyt parissa pelissä ei paljon erikoistilanteita ole ollut

No ainakin meillä on uudet av:n hyökkääjäparit nimittäin:
Jasu-Peltola
Lajunen-Savinainen
Kuusela on kiertävänä hyökkäyspareissa mukana, samoin Karjalainen. Heidän vastuunsa tippunut tuntuvasti av:sta.

Pakkiparit edelleen mielestäni Kanki-Saravo + Elorinne-Bonsaksen.
Suurin muutos tosin av-pelaamisessa on parantunut maalivahtipeli. Ei siinä sen ihmeellisempää.

Yksittäistilanteista on pakko antaa krediittiä Jasun av-pelaamiselle Ässiä vastaan. Porin pelin viimeisillä minuuteilla oli päällikkönä tappamassa alivoimaa, kun vihu haki tasoitusta.

Katsastelin hieman tuota kuntopuntaria liigan sivuilta.
Av% viimeisessä kymmenessä ottelussa on Tapparalla 88,46, kun esimerkiksi Kärppien vastaava on 97,14.
Alivoima on parantunut puolustusalueen puolustuspelin sekä maalivahtipelin parantumisen myötä, mutta vielä selkeästi pitäisi parantua, että ollaan lähellä huipputasoa. Edellä ovat myös KooKoo (93,10) sekä Lukko (90,20).
Viiden pelin keskiarvo (92,86) on jo lähempänä Kärppien vastaavaa (94,74). Voisiko tästä vetää sen johtopäätöksen, että suunta on oikea?

Alivoimaan on ainakin Savinaisen kuntoutumisen ja Jasun hankkimisen jälkeen saatu lisää suorittajia. Tämä on vain positiivinen asia ettei kuorma kerry ainoastaan Laju-Juki-Kuusela-Karjalainen(aiemmin Kaksonen) -nelikolle.